Raumalaiset Aurinkolaulun äärellä

20140107_Rauma_kuva1
Päivi Heinimäki ja Aurinkolaulu-ryijysarja

Vuoden 2014 ensimmäinen kuukausikokous pidettiin 7.1. Rauman seurakunnan tiloissa. Presidenttimme Päivikki Heinimäki esitteli meille seurakuntakodin seinällä olevan kahdeksanosaisen ryijysarjan Aurinkolaulu. Teos perustuu Rauman nimikkopyhimyksen Franciscus Assisilaisen tunnetuimpaan rukoukseen – Aurinkolauluun, jonka pohjalta on virsikirjaamme tehty virsi 455.

Fransiskaanimunkeilla oli keskiajalla Suomessa kolme luostaria: Viipurissa, Kökarissa ja Raumalla. Luostarilla oli luonnollisesti hyvin merkittävä asema ympäristössään. Nykyinen Rauman seurakunnan kirkko oli alkujaan fransiskaanien luostarinkirkko, jonka munkit rakensivat 1500-luvun alussa. Rauman seurakunnalla oli tuolloin käytössä toinen vielä vanhempi kirkko, 1300-luvulla rakennettu Pyhän Kolminaisuuden kirkko, mutta kun tämä seurakunnan kirkko paloi 1600-luvulla, otettiin entinen luostarin kirkko seurakunnan käyttöön. Luostarihan oli lakkautettu uskonpuhdistuksen aikaan 1500-luvulla. 

Nyt luostarista ja fransiskaaneista muistuttaa Pyhän Fransiskuksen patsas kirkon edustalla ja tekstiilitaiteilija Hanna Tammisen suunnittelema Aurinkolaulu-ryijysarja kirkon viereisessä seurakuntakodissa.

 

20140107_Rauma_kuva4 20140107_Rauma_kuva320140107_Rauma_kuva2

 

 

 

 

Aurinkolaulun ryijyt vasemmalta oikealle: Ne, jotka antavat anteeksi, Sisar kuolema, Äiti maa, Veli tuli, Sisar vesi, Veli tuuli, Sisar kuu ja tähdet, Veli aurinko

20140107_Rauma_kuva5Aurinkolauluryijyjen lisäksi saimme vielä ihailla seurakunnan muitakin kirkkotekstiilejä ja opimme mitä eri värit ja kuviot niissä tarkoittavat. Ja lopuksi vielä joimme kahvia ja nautimme kakkua – aurinkokakkua tietenkin!