Kuulo- ja uniongelmia Raumalla?

 

Tervetuloa joukkoomme Raija (vas.) ja Marja-Liisa (kesk)!
Tervetuloa joukkoomme Raija (vas.) ja Marja-Liisa (kesk)!

Huhtikuun kuukausikokous 1.4.2014 pidettiin Rauman terveydenhoito-oppilaitoksen (SAMK) tiloissa.

Kokouksen alussa presidenttimme Päivikki Heinimäki luovutti IW-merkit Raijalle ja Marja-Liisalle. Meillä oli siis ilo saada jälleen kaksi uutta sisarta joukkoomme. Toivotimme heidät lämpimästi tervetulleiksi!

Sitten kävimme käsiksi illan teemaan. Omassa joukossamme on paljon eri alojen asiantuntijoita ja tällä kertaa saimme asiantuntevaa tietoa kuulo – ja uniongelmista.

Kaisa Saari tietää kokemuksesta, että kuulokoje ei ole sen kummempi apuvaäline kuin silmälasit!
Kaisa Saari tietää kokemuksesta, että kuulokoje ei ole sen kummempi apuvaäline kuin silmälasit!

 

Kaisa Saari on Kuulonhuoltoliiton Kokemusasiantuntija.  Opimme, että jos kuulossa on ongelmia, kannattaa hakea apua pian. Jos kuulo on huomattavasti alentunut, kuulokokeen saa ilmaiseksi. Kuulokojeeseen tulee suhtautua kuten silmälaseihin. Se pitää laittaa paikalleen aamulla ja pitää koko päivän, niin että aivot oppivat sen käyttöön. Jos kuulokojetta käyttää vain silloin kun huvittaa, aivot eivät koskaan sopeudu siihen ja aina sen käyttö on yhtä vaikeaa. Kuulo on tapahtuma, joka tarvitsee sekä korvaa että aivoja. Aivot oppivat parissa kuukaudessa uuden tavan kuulla kuulokojeen avustamana.

 

 

Ritva Pirilän vuhdikkaan esityksen aikana meitä kuulijoita ei totisesti nukuttanut!
Ritva Pirilän vauhdikkaan esityksen aikana meitä kuulijoita ei totisesti nukuttanut!

SAMK:n lehtori Ritva Pirilä oli valmistanut tietopaketin unettomuudesta. Unettomuus vaivaa jokaista ihmistä ainakin joskus, mutta toiset kärsivät siitä lähes jatkuvasti.  On tutkittu, että, jos ei ole pakko olla tietyssä rytmissä, noin 40 % ihmisistä on iltavirkkuja ja noin 35 % aamuvirkkuja. Jos unta on vaikea saada, kannattaa muistaa, että sänky on nukkumista varten. Jos uni kerta kaikkiaan ei tule, on parempi nousta ylös, tehdä jotain rauhallista ja palata sänkyyn vasta kun alkaa väsyttää. On tärkeää myös, että päivän huolet ja murheet surraan valmiiksi ennen sänkyyn menoa.  Jatkuvasta kellon tuijottelusta pitkin unetonta yötä kannattaa opetella pois.  Eräs pikku tyttö oli surrut sitä, että hänellä ei ole mitään erityisiä lahjoa, ei laulun lahjaa eikä piirtämisen lahjaa. Äiti oli lohduttanut: Onhan sinulla hyvät unenlahjat! Eipä lapsi ymmärtänyt, että sellainen lahja on arvokas, mutta nyt vanhempana lahjan arvo on kirkastunut. No, tuo tyttö oli tietenkin Ritva itse.

Kuuntelimme tarkasti ja kyselimme paljon. Molemmat esitykset olivat todella mielenkiintoisia. On valtavan upeaa, että omassa joukossamme on monen alan asiantuntijoita, joilta saamme oppia uusia asioita.